جزیره من
جزیره من

جزیره من

درباره علی آباد


    


   


شهرک علی آباد بالا در جنوب استان گیلان و هم مرز با استان های زنجان و قزوین قرار داردو دقیقا بین کوه ودریاچه سد سفید رود قرار گرفته. جاده منجیل به طارم هم از نزدیکی آن می گذرد که از شرق به منجیل واز غرب به طارم می رسد و در واقع تنها راه ارتباطی آن با مناطق دیگر می باشد.
شهرک علی آباد که تا قبل از انتقالش  به مکان فعلی به آن روستای علی آباد گفته می شد،دارای آب وهوای گرم وخشک  و زمستان هایی با سرمای شدید است. البته دارای مناطق ییلاقی بسیار زیبایی می باشد که توانسته نظرهای بسیاری را به خود جلب کند.

این منطقه هوایی بسیار مطبوع دارد، این تازگی ومطبوع بودن در اکثر فصول سال به دلیل پایدار نبودن هواست و جریان های هوایی به شکل بادهای ملایم و گاهی شدید باعث این شده اند که هوای منطقه علی آباد همیشه تازه بماند. اوج این تازگی ومطبوع بودن در ماههای اردیبهشت و خرداد است که افرادی  را از شهرهای اطراف به این محل می کشاند تا ریه های خود را با اکسیژن پاک، پر کنند.


شاید در حال حاضر مهم ترین شاخصه علی آباد علاوه بر داشتن باغات زیتون قرار گرفتنش در نزدیکی دریاچه سد سفید رود است. که اهالی از آن بهره هایی نیز دارند که می توان به استفاده تفریحی و  ماهیگیری اشاره کرد..


   

البته سفیدرود همیشه اینقدرها مهربان نیست. هر از چند گاهی خبرهایی از غرق شدن افرادی منتشر می شود که در اثر بی احتیاطی جان خود را از دست داده اند. بستر ساحلی سفید رود تا حدود زیادی سنگلاخی و ناهموار است وحتی در برخی مناطق دارای گودی هایی می باشد که شنا وماهیگیری را در این منطقه خطرناک کرده است.

                                        

شغل اکثر مردم وابسته به باغات زیتون است و درآمد بسیاری از اهالی از طریق پرورش زیتون و روغن زیتون تامین می شود.در فضای محل و یا در جلوی خانه ها وحتی در حیات خانه ها نیز در خت زیتون به چشم می خورد در واقع به این درخت به عنوان یک سرمایه نگاه می شود. در سن جوانی زیتون کاشته می شود تا در زمان از کار افتادگی سرمایه ای در دست باشد.



علی آباد  دارای حدود   500   خانوار  با جمعیت تقریبا 2000  نفر است. نز دیک ترین شهر به آن هم منجیل با فاصله  تقریبی  7    کیلومتر  است.


حتما سریال شیخ بهایی را که در سال 87 ازشبکه دو پخش شد را دیده اید. قسمت های ابتدایی این سریال که دوران کودکی شیخ بهایی را به تصویر می کشید، در نزدیکی علی آباد فیلم برداری شده است که  مناظر زیبایی را از زیتون زارهای اطراف و دریاچه سفید رود به نمایش در آورد. در این سریال بازیگران مطرحی حضور داشتند که از آن جمله میتوان به خسرو شکیبایی ، دانیال حکیمی ،کوروش تهامی و فاطمه گودرزی اشاره کرد که به کارگردانی شهرام اسدی تولید شد و برخی از اهالی نیز در این سریال نقش آفرینی کردند.

   

   

منطقه علی آباد از لحاظ تاریخی نیز دارای ویژگی هاییست. درغرب علی آباد در فاصله حدود 3 کیلومتری، قلعه تاریخی سمیران و امامزاده قاسم واقع شده. در اطراف این قلعه قبرهای قدیمی وجود دارد که بسیاری از آنها به طمع اینکه شاید درون آنها گنجهایی باشد به دست افراد ناشناس ویران شده اند و به آسانی می توان در نزدیکی قلعه استخوان ها و جمجمه های انسان را مشاهده کرد و تکه های ظروف شکسته نیز به وفور یافت می شوند.

  

 

تابلویی در نزدیکی این مکان نصب شده که این مطالب در آن به نمایش در آمده:

مجموعه فرهنگی- تاریخی سمیران(شهر تاریخی سمیران)

مجموعه حاضر شامل (قلعه سمیران، برج های مقبره ای شکل، بنای چهار طاقی، بناهای گنبد خانه ای، امامزاده قاسم) بخشی از شهر تاریخی سمیران می باشد که از سال 304 تا 387 مقر فرمانروایی حکومت محلی کنگریان (مسافریان) از خاندانهای معروف دیلمیان بوده است. نخستین فرمانروای شناخته شده از این خاندان محمد بن مسافر است که مرکز حکومت وی قلعه سمیران بوده است.

ابودلف جهانگرد معروف عرب به سال 331 و ناصرخسرو به سال 438 ضمن بازدید از این شهر از شکوه و عظمت عمارت های قلعه یاد کرده اند.

به استناد برخی از متون بنای معروف به قلعه سمیران از جمله قدیمی ترین آثار بجامانده در این مجموعه بشمار می رود که قدمت آن به دوران تاریخی میرسد. این مجموعه به شماره 2308-781-14 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

چند سالی است که برخی از اهالی، در بستر خشک شده دریاچه سد سفیدرود که در فصل گرم به علت کمبود آب پدید می آید به کشت برنج اقدام کرده اند که البته این کار در ابتدا به همت و تلاش یکی از اهالی انجام شد و کسی تصور نمی کرد که در آب وهوای گرم و خشک علی آباد این امر ممکن باشد. که با زحمات فراوان برنج بسیار مرغوبی نیز به عمل آمد.


سال 1369ساعت 12  و  30 دقیقه اتفاقی  برای روستای علی آباد افتاد که باعث تحولی اساسی در   آینده آن شد. زلزله مصیبت‌بار 31 خرداد 69،با قدرت 7/3 (هفت و سه دهم ریشتر)، بر اساس آمارهای غیر رسمی تا 37 هزار کشته و 400 هزار بی خانمان بر جای گذاشت و با تخریب 100 هزار واحد ساختمانی، یکی از بزرگترین خسارات را به مناطق شهری ایران در قرن بیستم وارد کرد و سه شهر بزرگ منجیل، رودبار و لوشان و روستاهای فراوانی را به شدت تخریب کرد                                        

زلزلة 31 خرداد 69 (21 ژوئن 1990) منجیل - رودبار در استان‌های گیلان و زنجان در ساعت 30 دقیقه بامداد به وقت ایران و ساعت 21 به وقت گرینویچ به وقوع پیوست و در رودبار و توابع آن، طارم در شمال غرب زنجان و منجیل و توابع آن به محدوده شعاع 100کیلومتری خسارتهای مالی و جانی به دنبال داشت                                    

بعد از آن حادثه اهالی روستا به محلی پایین تر از آن برای اسکان موقت و در کمتر از 10 سال به طور تدریجی از اسکان موقت به اسکان دائم انتقال یافتند. در محل جدید زمینه برای پیشرفت وتوسعه فراهم شد و علی آباد از یک روستا به یک شهرک تبدیل شد. شاید تا قبل از سال 69 کسی تصور نمی کرد روستای علی آباد که رفت و آمد از آن به نز دیک ترین شهر با سختی زیادی همراه بود و امکانات چندانی نداشت در عرض ده سال به این شکل متحول شود. درحال حا ضر علی آباد هیچ شباهتی با گذشته خود ندارد و این عدم شباهت را می توان از خانه های منظم که نسبت به قبل قابل اطمینان تر هستند و کوچه ها و خیابان های آسفالت و لوله کشی آب وخطوط تلفن و دسترسی اهالی به شهر و...  فهمید.

اگر از جاده منجیل به طارم حدود 2 کیلومتر به طرف غرب برویم به پادگان نظامی نیروی دریایی نزدیک می شویم. این فاصله ی نزدیک به مکان مسکونی سبب شده تا در برخی اوقات صدای انفجار وشلیک، باعث ناراحتی اهالی شود. این صداها در برخی اوقات به اندازه ای مهیب میشوند که ترس برخی از افراد را به دنبال دارند.

علی آباد از لحاظ مذهبی نیز دارای ویژگی هایی  هست به شکلی که سابقا به علی آباد قم منطقه اطلاق می شد. مراسم مذهبی مانند تاسوعا وعاشورا با شکوه برگزار می شوند. در صبح تاسوعا، مردم به شکل دسته های سینه زنی از مکان جدید خارج می شوند و و راه محل قبلی که در اثر زلزله ویران شد را در پیش می گیرند و یاد کشته شدگان زلزله و رفتگان سالهای پیش وشهدای محل را گرامی می دارند.

بعدازظهر تاسوعا نیز به شکل دسته سینه زنی به شهرک علی آباد پایین یا(شهرک سفید رود) که در نزدیکی منجیل واقع شده می روند وبه سینه زنان آنجا ملحق می شوند. بسیاری از ساکنان شهرک سفید رود سابقا از اهالی علی آباد بوده اند و به همین دلیل رابطه تنگاتنگی بین این دو شهرک وجود دارد.

           

صبح عاشورا دسته سینه زنان از مسجد امام زمان علی آباد به راه می افتند و پس از گذشتن از خیابانها و کوچه های اصلی، بر سر مزار اهل قبور می روند و پس از نثار فاتحه به مسجد بر می گردند. این مراسم تا ظهر به طول می انجامد که نماز ظهرعاشورا را نیز در مسجد به جا می آورند. نزدیک به غروب ، مراسم شام غریبان هم به همین شکل ولی خلاصه تر و سریعتر انجام می شود. در سالهای اخیر کمی از رونق این مجالس کاسته شده.

شاید در نگاه اول در زبان مردم علی آباد رگه هایی از زبان های گیلکی و مازندرانی وفارسی پیدا کنیم.اهالی علی آباد دارای زبانی قدیمی هستند که البته در حال حاضر بسیاری از آن در حال فراموشیست.

                 

 

ایرج اعتدادی، خدابخش نظری، فرهاد شعیبی، تورج حیدری، پرویز حسن زاده، حسین امیری نیا، اکبر شریفی، محمد مهری، محمد مهدی طهماسبی، قربانعلی لاچینی، ایرج حسین زاده، پرویز سرمعلی زاده.

این  نام ها، نام شهدای علی آباد بالا وپایین است. امنیت کامل و تغییر و تحول مثبت علی آباد مدیون این عزیزان است که با جان دادن برای اسلام ، زمینه را برای شکوفایی  سرزمین اسلامی  فراهم کردند. نام این عزیزان برای یاد آوری رشادت هایشان، بر برخی از کوچه های این شهرک می درخشد.



(مطالبی که خواندید بخشی از دانسته های من درباره شهرک علی آباد بود.اگر میخواهید درباره موضوعی توضیح بیشتری داده شود یا از اهالی علی آباد هستید و اطلاعاتی دارید که فکر میکنید قابل ذکر در این مطلب باشد حتما در قسمت- تماس بامن- یا – نظرات- بیان کنید.)